Marc Vintges is sinds november 2020 energie-adviseur van Energiefabriek013. Inmiddels heeft hij al honderd energieadviezen gegeven. Tijd voor een interview.

Waarom ben je energie-adviseur geworden?

Ik had als voorzitter van Energiefabriek013 vaak genoeg bij de gemeente geroepen dat er onafhankelijke energie-adviseurs moesten komen. In het verleden werkte de gemeente samen met commerciële partijen, en dat is heel slecht bevallen. Toen de gemeente op zoek was naar energie-adviseurs, wilde ik, als natuurkundig ingenieur, zelf ook aan de slag. Ik ondersteun mensen onafhankelijk in het maken van de juiste keuzes.

Mooiste herinnering?

Soms moet ik ook wel eens slecht nieuws brengen, namelijk dat keuzes uit het verleden niet de juiste zijn geweest. Er was een bewoner en die had in zijn schuur een biljarttafel staan. Hij had vloerverwarming aangebracht om de schuur lekker warm te krijgen. Er ontbrak isolatie onder de vloer. Daardoor ging alle warmte de grond in, en zat meneer met een hele hoge gasrekening. Deze meneer was toch blij met mijn advies, omdat hij het eerlijke verhaal wilde horen.

Wanneer is het een goed advies?

Wanneer de bewoner zich herkent in het advies. Bij elk adviesrapport dat ik achteraf toestuur, vraag ik of de bewoner daarop wil reageren. Bijna alle bewoners sturen een antwoord terug en geven aan dat ze goed geholpen zijn. Eén bewoner heeft zelfs de gemeente gemaild dat hij afgelopen winter wel 400 kuub gas heeft bespaard, door mijn tips door te voeren.

Heb je tips?

Ga je verhuizen of verbouwen, vraag dan altijd een energie-advies aan. Er worden op dat moment nog te vaak verkeerde keuzes gemaakt. Neem nu de vloer. Die vervang je maar een keer in de 10 tot 20 jaar. Als je dan geen goede isolatie eronder aanbrengt, heb je al die jaren een te hoge gasrekening.