Afvalberg van zonnepanelen en windturbines

Zonnepanelen en windmolens zijn essentieel voor het behalen van de wereldwijde klimaatdoelstellingen. Maar de duurzame energiebronnen blijken lastig te recyclen. Staat ons een enorme afvalberg te wachten?

Lees meer

Windmolens van gerecycled staal

De Deense windmolenbouwer Vestas gaat, in samenwerking met de Luxemburgse staalreus ArcelorMittal, windturbines bouwen die deels gemaakt zijn van gerecycled staal. Dat geeft minder CO2-uitstoot per kilo gebruikt staal.

Lees meer

Conventionele verlichting in de ban

Spaarlampen en TL-buizen zijn ingehaald door LED-lampen. LED is niet alleen energiezuiniger maar ook minder belastend voor het milieu. Daarom mogen er in de EU geen spaarlampen en TL-buizen meer worden geproduceerd.

Lees meer

Steenmassa als batterij

Om de wereld volledig op energie uit zon en wind te laten draaien is grootschalige opslag van die energie nodig. Techneuten en wetenschappers zoeken naar oplossingen. Is het opslaan van energie als warmte in steen een oplossing?

Lees meer

Koken op bananenschillen

Fruitschillen, hele stukken pizza; nog altijd gooien we ontzettend veel voedselresten weg. De vergisters van Circ Energy uit Houten zetten die om in biogas. Je vindt de kleine energiecentrales al in hotels, restaurants en vakantieparken.

Lees meer

Aangenomen moties

Op 15 januari stemde de Tweede Kamer over voorstellen die de energietransitie raken. Eén van de aangenomen moties roept de regering op in kaart te brengen hoe energiecoöperaties geholpen kunnen worden bij duurzame projecten.

Lees meer