Mooi zo’n energieadvies, maar wat heb je daar nou echt aan? We namen een kijkje bij Barend Wouters die met zijn gezin in een eengezinswoning woont in Fatima. Hij bespaarde afgelopen winter maar liefst vierhonderd kubieke meter aardgas. Met de actuele energieprijzen is dat zo’n achthonderd euro. En dat is nog maar het begin, want hij hoopt binnenkort helemaal van het gas af te gaan. Hoe doet hij dat? En hoe kun jij voordeel hebben van een deskundig advies?

Bouwval

Barend Wouters (52) woont samen met zijn vrouw, zoon en dochter in een tussenwoning uit 1952 in de Gildestraat. Hij werkt als vrachtwagenchauffeur, zijn vrouw in de zorg. De kinderen studeren. Barend en zijn vrouw kochten hun woning bijna dertig jaar geleden. Het was een bouwval, die hij de afgelopen jaren flink aanpakte. Er kwam een aanbouw, een nieuwe badkamer, dubbel glas, vloerverwarming, dakisolatie en 14 zonnepanelen op het dak.

Toch bleef de energierekening erg hoog. Het gezin verstookte ruim 2.160 kuub gas per jaar, terwijl het gemiddelde op 1.600 kuub ligt. Daarom ging Barend op zoek naar een deskundige. Energieadviseur Marc Vintges, van Energiefabriek013, nam de woning onder de loep: “We bekeken het warm watergebruik, het stookgedrag en de kieren in de woning.” Wouters vult aan: “Het is heel fijn om met een expert in gesprek te gaan. Het grootste inzicht was dat we veel warmte kwijtraakten door de kieren in huis. Op zolder keek je achter het knieschot (het lage wandje tegen het schuine dak) zo naar buiten. De brievenbus tochtte en de tussendeur waaide steeds open.”

Netflixen in bad

Het gezin bleek ook veel energie te verspillen. Vintges: “Het maakt heel veel uit of je bewust met energie omgaat.” Wouters: “Mijn vrouw werkt met demente bejaarden. Daar staat de verwarming altijd heel hoog. Dus zette zij thuis ook de thermostaat graag een graadje hoger. En onze puberkinderen sliepen bij wijze van spreken onder de douche en tijdens de lockdown gingen ze in bad zitten Netflixen.”

Vintges schreef zijn aanbevelingen op in een rapport en Wouters ging aan de slag. Bij de bouwmarkt haalde hij glaswoldekens, purschuim en tochtstrips. Met het glaswol isoleerde hij het dak en met het purschuim kitte hij de aansluitingen tussen het dakbeschot en de vloer dicht. De tochtstrips plakte hij rond de voordeur. Ook kocht hij een isolerende brievenbus. Het verslag van Vintges liet Wouters aan zijn gezin lezen. “We houden nu allemaal rekening met ons verbruik. De thermostaat zetten we een graadje lager en de kinderen douchen nog net niet met een wekker.”

Ook kocht hij kleine ventilatoren voor onder de verwarming. “Die dingen zijn best duur, zo’n 50 euro per stuk, maar verdienen zich heel snel terug omdat je huis sneller opwarmt.”

Van het gas af

Het gasverbruik ligt nu bijna op het gemiddelde, maar dat is voor Wouters nog niet genoeg. Hij wil helemaal van het aardgas af. De eerste stap naar aardgasvrij is het goed isoleren van het huis. Nu dat klaar is, zijn de ramen in de woonkamer aan de beurt. Die worden vervangen. Aan de koude kant komt driedubbel glas, aan de andere kant ‘gewoon’ HR++ glas. De laatste stap is de aanschaf van een warmtepomp.

“Mijn tip aan andere Tilburgers: laat je niet afschrikken door wat je denkt dat het kost, want dat valt echt mee. Tochtvrij maken van je woning is al een eerste mooie stap en vrij simpel. Je koopt een bus purschuim in de bouwmarkt en gaat aan de slag.”

 

Afspraak maken met een energieadviseur?

Wil jij ook aan de slag met het verduurzamen van jouw huis? Laat je adviseren door een deskundige energieadviseur van Energiefabriek013. De gemeente betaalt het grootste deel van de kosten.

  • Wil je een energieadvies op maat aan huis? Dit kun je plannen via duurzamertilburg.nl/energieadvies. Dankzij de bijdrage van de gemeente Tilburg van ongeveer € 200 betaal je hiervoor tot 1 oktober 2022 slechts € 25.