Duurzaam nieuws in de media

Meer projecten door energiecoöperaties

Het wordt voor energiecoöperaties steeds lastiger om locaties te vinden voor nieuwe wind- en zonprojecten. Toch neemt het aantal projecten van energiecoöperaties nog steeds toe. In het afgelopen jaar zijn er 150 nieuwe zon- en windprojecten bijgekomen.

Lees meer >> https://www.duurzaamnieuws.nl/meer-projecten-door-energiecooperaties-ondanks-tegenwind/

 

Veel energiebedrijven benadelen bezitters van zonnepanelen

Bezitters van zonnepanelen worden systematisch benadeeld door energiebedrijven in Nederland. Verschillende maatregelen worden ingezet om het voor huishoudens met zonnepanelen duurder of lastiger te maken om een energiecontract af te sluiten.

Lees meer >> https://www.duurzaamnieuws.nl/veel-energiebedrijven-benadelen-bezitters-van-zonnepanelen/

 

Amerikanen testen omstreden manier om zonlicht terug te kaatsen

Amerikaanse onderzoekers voerden onlangs de eerste test uit van een techniek om wolken helderder te maken zodat die zonlicht terugkaatsen. Deze omstreden manier van geo-engineering moet de planeet tijdelijk afkoelen. Heeft dit ongewenste neveneffecten?

Lees meer >> https://www.duurzaamnieuws.nl/amerikanen-testen-omstreden-manier-om-zonlicht-terug-te-kaatsen/

 

Economie verliest de klimaatwedloop

Klimaatverandering zal in de komende 25 jaar enorme economische schade veroorzaken in bijna alle landen ter wereld. Deze schade is het gevolg van onze uitstoot in het verleden. Landen in de tropen zullen er het meest onder lijden omdat het daar al warmer is.

Lees meer >> https://www.duurzaamnieuws.nl/de-economie-verliest-de-klimaatwedloop/

 

Finland krijgt eerste batterij-mijn

Finland gaat een verlaten mijn omvormen tot ‘zwaartekrachtbatterij’. In de mijnschacht komen enorme gewichten aan lange kabels. Bij veel wind- of zonne-energie worden die gewichten omhoog getakeld. Bij stroomtekort, zakken de gewichten en wordt er stroom opgewekt.

Lees meer >> https://www.duurzaamnieuws.nl/finland-krijgt-eerste-batterij-mijn/

 

Waterstofsnelweg Delta Rijn Corridor draagt bij aan verduurzaming

Door een bundel buisleidingen aan te leggen voor waterstof, koolstofdioxide en mogelijk ammoniak kunnen zware industrieën in Nederland (waaronder Chemelot) en Duitsland verduurzamen en kan de uitstoot van koolstofdioxide (CO2) sterk verminderen.

Lees meer >> https://www.processcontrol.nl/38749-waterstofsnelweg-delta-rijn-corridor-draagt-bij-aan-verduurzaming/

 

Waterstof aan aardgas toevoegen zorgt voor lekkage

Waterstof aan aardgas toevoegen zorgt voor veel meer lekken. Dat blijkt uit een recent Brits testprogramma. Het beoogde klimaatvoordeel van het toevoegen van waterstof wordt zo meer dan tenietgedaan en zorgt bovendien voor extra risico’s, stellen de onderzoekers.

Lees meer >> https://www.duurzaamnieuws.nl/test-waterstof-aan-aardgas-toevoegen-zorgt-voor-veel-lekkage/

 

Opwarming oceanen

Niet alleen de atmosfeer, ook de oceaan heeft zijn grens bereikt om koolstof op te slaan, door opwarming en verzuring. Startups willen met technologie CO2 uit het zeewater zuigen. Lees meer >> https://www.duurzaamnieuws.nl/co2-uit-de-zee-halen-kan-dat/ Naast CO2 is waterdamp belangrijk voor de temperatuurregeling van de aarde. Lees meer >> https://www.duurzaamnieuws.nl/kantelpunten-6-positieve-terugkoppelingen-in-de-oceanen/

 

Kantelpunt nadert door stilvallen golfstroom

De golfstroom in de Atlantische Oceaan, de Amoc, stevent af op een kantelpunt dat het klimaat over de hele wereld gaat beïnvloeden, zo blijkt uit nieuw onderzoek. “Wat ons verraste was de snelheid waarmee de omslag plaatsvindt,” aldus René van Westen van Universiteit Utrecht.

Lees meer >> https://www.duurzaamnieuws.nl/stilvallen-golfstroom-dichter-bij-dan-ooit-kantelpunt-nadert-snel/

 

Warmere toendra’s stoten meer CO2 uit

Toendra’s ondergaan veranderingen door de opwarming van de aarde. De mos- en grasrijke gebieden zijn traditioneel een belangrijke koolstofput, maar ze veranderen stilaan in een bron van CO2-uitstoot, waarschuwt nieuw onderzoek in Nature.

Lees meer >> https://www.duurzaamnieuws.nl/warmere-toendras-stoten-tot-4-keer-meer-co2-uit-dan-verwacht/