Tien jaar alweer bestaat de Energiefabriek013: een goed moment om terug maar vooral vooruit te kijken. Op een warme vrijdagmiddag 8 september vond dat plaats in Cinecitta met ongeveer honderd belangstellenden. Moderator van die middag was Frank van Pamelen. Het programma begon met een terug- en vooruitblik op tien jaar Energiefabriek013 door Marc Vintges, voorzitter. Zijn toespraak vind je hier.

Daarna werd de documentaire de Energievrijstaat vertoond, over de weg (met vallen en weer opstaan) naar duurzaam energie voor en van het Brabantse dorp Terheijden (Traaie).  Zie: Energievrijstaat – De Film.

Vervolgens was het podium aan Diederik Samsom waarin hij zijn visie gaf over rol van lokale spelers in de energietransitie. “Van Brussel naar Brabant, tot achter de voordeur”. Hij hield een positief betoog met als kern dat de energietransitie juist steeds sneller gaat.

 

Aan de paneldiscussie namen deel Pim de Ridder (Traais Energie Collectief), ondernemer Ruud Koornstra, de wethouders Yusuf Çelik en Rik Grashoff en Diederik Samsom. Diederik Samsom kreeg als boodschap naar Brussel mee dat de Europese eis van marktwerking op gespannen voet kan staan met de doelstellingen van de energietransitie (zie de documentaire “Energievrijstaat”).

Na de feestelijke borrel was er voor de vele liefhebbers nog de documentaire “Het paradijs op aarde begint in Nederland” van Roos en Ruud Koornstra. Zie: Het Paradijs.

Tussen nu en het volgende lustrum is liggen weer vijf jaar vol met uitdagingen en activiteiten.