Energiebesparing

Wil je er de komende winters warm en comfortabel bij zitten én op jouw energieverbruik besparen? Vraag dan een onafhankelijk en deskundig energieadvies aan speciaal voor huiseigenaren in de gemeente Tilburg. In dit project werkt Energiefabriek013 samen met de andere Tilburgse energiecoöperaties, gemeente Tilburg en Hoom.

Hoog energieverbruik of last van tocht en koude voeten?
Vraag je je af hoe je het energieverbruik in jouw huishouden kunt verlagen? Of tocht het langs het raam en krijg je koude voeten? Vraag één van onze energieadviseurs om raad. Zij geven onafhankelijk advies op het gebied van isoleren, energie besparen en opwekken. Tot en met 31 maart loopt er een mooie actie in samenwerking met de gemeente Tilburg. De eerste 1000 aanmelders krijgen energieadvies tegen een nog aantrekkelijker tarief.

Expert over de vloer
Als energiecoöperatie werken we samen met de gemeente Tilburg aan energiebesparing in onze wijk. Je kunt isoleren als je gaat verbouwen of als je verhuist en je nieuwe huis nog leeg is. Maar ook als je ergens wilt blijven wonen, kun je van alles doen om je energieverbruik terug te dringen. Een van onze energieadviseurs kijkt graag met jou mee om te bepalen op welke manier jij het beste energie kunt gaan besparen of opwekken en welke oplossingen voor jouw woning het meest geschikt zijn.

Niemand wil toch voor buiten stoken?
Energieadviseur Nicolien van Dongen werkt als werkvoorbereider bij een groot aannemersbedrijf. ‘Ik vind het leuk om mijn bouwkundige kennis te delen met particulieren.’ Ze is in staat om technische informatie te vertalen naar praktische oplossingen. Het verduurzamen van oude huizen spreekt haar aan. ‘Woningen van voor 1925 hebben meestal enkelsteensmuren. Zeker in de winter is het wooncomfort in deze huizen niet zo groot. Je kunt dit soort muren aan de binnen- of buitenkant isoleren. Aan de buitenkant is dat niet altijd eenvoudig, omdat het dak vaak in de weg zit. Bij binnen isoleren, raak je binnenruimte kwijt en dat is in kleinere woningen niet altijd wenselijk. Ik vind het comfort verbeteren van zowel oude als nieuwe woningen erg belangrijk en interessant.’ Direct aan de slag met besparen? Volg deze tips van Nicolien: ‘Plaats tochtstrips bij deuren en kozijnen, trek eerst een trui aan voor je de verwarming hoger zet en kijk eens kritisch naar je apparatuur. Nieuwe wasmachines en drogers verbruiken veel minder energie dan modellen van 10 tot 20 jaar geleden.’

Nicolien van Dongen

Eenvoudige oplossing voor de zolder
Energieadviseur Marc Vintges is natuurkundig ingenieur en werkte 35 jaar bij woningcorporaties. ‘Het gaat fout met het klimaat. Door minder energie te verbruiken kunnen we hier veel aan doen.’ Het goede nieuws is dat minder energie verbruiken niet moeilijk is. ‘Ik ben thuis overgestapt op ledverlichting. Bij anderen heb ik een aparte schakelaar op de pomp van de vloerverwarming geplaatst. Hiermee zet je de pomp uit als er geen warmtevraag is. Zo bespaar je 100 euro aan elektrakosten per jaar. De schakelaar kostte nog geen 50 euro.’ Veel huizen hebben een zolder zonder isolatie. ‘Een zolder isoleren is voor veel mensen een flinke uitgave. Warmte stijgt op naar boven. Als mensen de zolder alleen als opslagruimte gebruiken dan adviseer ik naast isolatie om de zolder af te sluiten met een isolerend gordijn of een deur.’ In huizen die redelijk geïsoleerd zijn, stelt hij altijd voor om de temperatuur van de CV-ketel in te stellen op maximaal 60 graden. ‘Dan levert de ketel een optimaal rendement en bespaar je gas.’

Marc Vintges

Zet geen bank voor een radiator
Energieadviseur Peter van Hoogmoed werkt als architect niet alleen aan het ontwerpen van gebouwen maar steeds meer ook aan het verduurzamen van bestaand vastgoed zoals portiekflats en eengezinswoningen. ‘Veel mensen willen hun huis wel verduurzamen, maar weten niet waar te starten. Daar ligt voor mij een taak als energieadviseur.’ Hij legt de nadruk op isoleren. ‘Isoleer de buitenschil van je huis en kijk daarna naar de installaties en productie van energie.’ Maar ook kleine verbeteringen neemt hij mee in zijn advies. ‘Tocht wordt veroorzaakt door kieren en installaties die geblokkeerd worden. Als je een bank voor een radiator zet dan kan de warmte niet optimaal door de ruimte stromen.’ Hij probeert altijd buurtbewoners te betrekken bij een verduurzamingsadvies. ‘Als je samen laat isoleren dan scheelt dat in de kosten.’ Zelf verhuist hij in 2021 van een monumentaal huis in de binnenstad naar een Nul op de meter-nieuwbouwwoning.

Peter van Hoogmoed

Telefonisch, online of bij jou thuis
Je kunt op drie manieren energieadvies krijgen. Concrete vragen kun je elke werkdag tussen 13 en 17 uur gratis stellen aan een van de elf energieadviseurs in Tilburg. Bel hiervoor: T 088-00 62 013 of stuur een e-mail naar: energieadviestilburg@hoom.nl (een antwoord volgt binnen 24 uur). Wil je een uitgebreid advies op maat, maak dan een afspraak voor een online check of een bezoek aan huis. Hiervoor aanmelden kan via www.aandeslagmetjehuis.nl

Kosten
Tot en met 31 maart betaalt de gemeente Tilburg een groot deel van de kosten van energieadvies voor huizen in de gemeente. Voor een onlineadvies betaal je tijdelijk €20 in plaats van €90. Een bezoek aan huis kost €65 in plaats van €210.

Lid worden van Energiefabriek013

Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Oftewel, hoe meer leden Energiefabriek013 heeft, hoe meer we met z’n allen kunnen bereiken.

Je kunt lid worden als je binnen ons werkgebied woont of wanneer je eigenaar of bestuurder bent van een in het doelgebied gevestigd bedrijf of instelling.

Doe je ook mee?!

Aanmelden
Advies aanvragen