header energiefabriek kempenbaan

Wij wensen jullie allemaal een heel mooi jaar! Hopelijk mét werkende zonnepanelen. Meer daarover lees je in deze update over het project langs de A58.

In het Brabants Dagblad

Misschien zag je onlangs het artikel in het Brabants Dagblad. De stroom die we opwekken gaat  mogelijk direct naar het ETZ Ziekenhuis. Dat is goed nieuws omdat het reguliere net van Enexis vol zit. Daardoor dreigde het project te vertragen. Door de capaciteit van het ziekenhuis te gebruiken, kan het wél doorgaan. Dat de stroom dan heel lokaal gebruikt wordt – bij de buren zelfs –  is daarom goed nieuws. Meer goed nieuws is dat het ziekenhuis als grootgebruiker dan kan overgaan op groene stroom. Er is nog wel één hindernis. De technische installatie van het ETZ moet daarvoor worden aangepast, een kostbare zaak. Wie die investering betaalt, is nog onderwerp van gesprek. Hopelijk kunnen de gemeente Tilburg en Enexis meewerken aan een oplossing.

Financieel groen licht

Onze financiële man is een realistische pietje precies. Dat is soms even zweten, maar áls het dan groen licht is, dan betekent het ook wat. Hij heeft de haalbaarheid onlangs opnieuw berekend met de tarieven voor dit jaar. En wat blijkt? We zitten ruim genoeg in ons financiële jasje. Groen licht voor de voortgang dus.

Deelnemers gezocht voor 1 of 2 panelen

Er zijn nog panelen beschikbaar. Voor het slagen van het project vraagt de wet ons om veel verschillende deelnemers. Liever 10 mensen met 2 panelen, dan 1 iemand met 20 panelen. Op deze manier kunnen niet 1 of 2 grote investeerders alles opkopen, maar profiteren veel meer mensen van het project. We vroegen daarom sommige deelnemers al: vraag eens aan je buren of vrienden of ze ook 1 of 2 panelen willen reserveren. Nieuwe inschrijvingen volgden. Mocht jij nog iemand weten, dan graag natuurlijk.

Een paneel doneren voor een ander: “het gebeurt spontaan”

Het sociale project loopt ook voorspoedig. Buurtondersteuners van ContourDeTwern dragen de kandidaten aan voor dit ‘sociale deel’. Het rendement dat zij maken, wordt straks direct verrekend met hun maandelijkse energielasten. Daarmee blijven complicaties rond schuldhulp en toeslagen buiten de deur. Vorige maand gebeurde er iets verrassends. “Kan ik een paneel betalen voor iemand die het geld niet heeft?”, vroeg een van de deelnemers uit het reguliere project. Het was even omdenken, maar het is mogelijk. Hierdoor wordt het voordeel voor deelnemers uit het ‘sociale deel’ nog groter. Inmiddels is er een soort beweging ontstaan van mensen die panelen doneren aan het sociale project. Een mooi gebaar, waarvoor veel dank.