Martin Ferket is begin september begonnen als energie-adviseur voor de gemeente Tilburg. Inmiddels heeft hij meer dan vijftig energie-adviezen uitgebracht in en om Tilburg. Martin stelt zich voor:

“Via een omweg ben ik in deze rol beland. Ik werkte jarenlang als proces-engineer voor diverse hightech startups. Daarna ben ik mede-eigenaar geweest van een uitzendbureau in Goirle dat zich o.a. richtte op vacatures in de techniek. Ondertussen had ik vijf jaar geleden de leiding en een groot deel van de uitvoering van de volledige verbouwing van ons woonhuis op me genomen. Van een jaren-40-huis zonder spouw en enige vorm van isolatie, naar een nul-op-de-meter woning die meer energie opwekt dan verbruikt. Daar is het duurzaamheidszaadje geplant.

 

Toen ik merkte dat het werk in het uitzendbureau mij niet meer de nodige voldoening gaf, besloot ik uit het bedrijf te stappen en een nieuwe uitdaging aan te gaan. Ik wilde graag mijn technisch-probleemoplossend vermogen combineren met mijn opgebouwde kennis over verduurzaming. De functie van energie-adviseur past me daarom goed.

 

Als energie-adviseur vind ik het erg leuk om de gesprekken met mensen aan de keukentafel aan te gaan. Het is mooi om te zien dat je mensen die bij aanvang sceptisch zijn, toch veel nieuwe informatie kunt geven waardoor ze aan het einde van het gesprek juist enthousiast zijn. Of om mensen die nog geen idee hebben welke maatregelen ze kunnen treffen in een gesprek de juiste richting op te kunnen sturen. Wat ik wel een beetje mis is het vervolg: wat mensen na mijn advies doen blijft voor mij onzichtbaar. Daar zou ik in de toekomst wellicht nog wat meer mee willen doen.

 

Via een collega heb ik me ook aangesloten bij de Klimaatklussers. Dat is een groep veelal gepensioneerde (ik breng de gemiddelde leeftijd aardig omlaag) handige mensen die op vrijwillige basis duurzaamheidsklussen uitvoeren bij minima.

 

Ik wil me de komende jaren in deze sector blijven ontwikkelen. Er is nog veel werk aan de winkel en daar draag ik graag aan bij. Ik sta daarbij ook altijd open voor nieuwe contacten en gesprekken. Dus mocht je eens willen sparren of iets willen voorleggen, of denk je dat ik nog veel van je kan leren? Je bent altijd welkom om contact op te nemen.”