De Douaneloods in het Vlaamse Essen is van gebouw-geïntegreerde zonnepanelen voorzien. Dit is het resultaat van het project DEMI MORE, een Europese samenwerking van Vlaanderen en Noord-Brabant. Op zes locaties in Noord-Brabant en Vlaanderen zijn monumenten op innovatieve wijze energie-efficiënter gemaakt. 

Aanbevelingen

Om eigenaren te ondersteunen bij het energie-efficiënt maken van hun monument, zijn alle opgedane kennis en bevindingen vastgelegd in twee rapporten. Een rapport met het verduurzamingsproces als handvat voor de Belgische landsdelen, en een rapport met aanbevelingen voor een monumentvriendelijk BREEAM-NL, een beoordelingsmethode voor de duurzaamheid van gebouwen. Voor monumenten bestond deze methode namelijk nog niet.

Douaneloods

Met als doel het monument Douaneloods in Essen te verduurzamen en energie te besparen was het aantal opties beperkt. De aandacht ging uit naar het dak van de loods, een zadeldak met een knik in het dakvlak. Het midden van het dakvlak is iets steiler dan het onderste deel en omvat een lichtstraat, bestaande uit niet-originele pvc-golfplaten. Het totale oppervlak beslaat circa 800 vierkante meter. In deze uitgangssituatie ging de aandacht uit naar in de bouw geïntegreerde, semi-transparante zonnepanelen in de lichtstraat en die zijn uiteindelijk geplaatst.

De lichtstraat in de nok van het dak is gerestaureerd. In plaats van gewoon glas is gekozen is voor het gebruik van building integrated photovoltaics (bipv-)panelen. De opbrengst van de zonnecellen bedraagt circa 20.000 kilowattuur per jaar, bestemd voor de energiebehoefte van techniekpark Robotland. Omdat het bipv-systeem op maat gemaakt moest worden, zijn er diverse zaken onderzocht. Zo is onder meer een hygrothermische studie gestart, die onderzoekt of de bipv-panelen de lucht onder het dak mogelijk oververhitten waardoor de spanten zouden kunnen vervormen.

In deze video is het systeem in beeld gebracht.

De eindrapportage van het project DEMI MORE vind je via deze link.

Door Els Stultiens

Bron: Solar Magazine, 20 januari 2020