Zonnepanelen van Energiefabriek Kempenbaan in Tilburg

Sander: “Ik doe wat ik kán doen.”

Zakelijk of privé? Waarom doe je mee? Drie mensen vertellen hun verhaal en waarom zij meedoen met Energiefabriek Kempenbaan in Tilburg.

Sander Zonnepanelen Kempenbaan

“Als ik ‘s avonds de deur achter me dichttrek, dan zet ik met één knop alles uit. Computers, printers, de hele rataplan. Dat scheelt gewoon stroom. Mijn pruttelende diesel heb ik ingeruild voor een elektrische auto. Stroom komt binnenkort van zonnepanelen hier om de hoek. Ik doe wat ik kán doen, want ik denk dat we de aarde kapot maken.”

Sander (39) doet mee met Energiefabriek Kempenbaan. Zo’n 4500 zonnepanelen komen op de geluidswal tussen het ETZ Ziekenhuis en het Van der Valkhotel in Tilburg. Een verlaten stukje grond, waar de zonnepanelen straks energie opwekken voor zo’n 500 huishoudens.

Sander: “Met mijn bedrijf PCvriend verbruik ik redelijk wat stroom, voor de computers en elektrisch rijden dus. Ik zou het mooi vinden om dat een beetje te compenseren. Niet om het af te kopen, maar om iets goeds te doen vanuit mijn eigen overtuiging. Want ja, ik denk dat we de aarde kapot maken. Je kan dat op de politiek afschuiven of je doet zelf iets.

Niet ten koste van de natuur
Ik wilde zonnepanelen op mijn eigen dak, maar dat gaat niet. Een enorme eikenboom staat ervoor en bomen kappen voor groene energie, dat vind ik zonde. Dat is het mooie van dit project: de panelen komen op grond waar weinig anders mee kan. Vroeger was hier een vuilnisbelt, dus bouwen of verbouwen kan er niet, vanwege de vervuilde grond. En het gaat niet ten koste van de natuur. Echt de perfecte plek voor zonnepanelen.

“Als ik goed in mijn vel zit, sta ik klaar voor anderen”
Als student had ik geen cent te makken. Ik maakte geen duurzame keuzes. Toen ging ik samenwonen, kocht een huis, kreeg kinderen en bouwde een bedrijf op. Nu ben ik gesetteld en zit ik goed in mijn vel. Ik sta klaar voor anderen en maak bewuste keuzes. Ik ben niet extreem, maar ik denk: wat ik met een beetje gemak kán doen, doe ik. Dan hou ik het ook vol.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen?
Ik ben geen voorgrondtype en loop er hier niet mee te koop als maatschappelijk verantwoord ondernemen of zoiets. Het komt van binnenuit. Het sluit aan op wie ik ben en wat ik privé ook doe: veel kleine stapjes zetten. Minder vlees eten, afval oprapen als ik in de natuur wandel, investeren in dubbelglas in plaats van een nieuwe badkamer, dat soort dingen.

Eigen pensioen
De 5,5% rendement is meer dan je nu krijgt bij de bank. En omdat ik als ondernemer mijn eigen pensioen opbouw, is het zeer welkom. Over 15 jaar heb ik mijn investering terug, mét rendement. Of ik dan met pensioen ga? Nou, dan ben ik 53. Maar werken in de IT wordt wel lastig als je ouder bent, dus misschien komt het geld dan op een andere manier goed van pas.”

Over Energiefabriek Kempenbaan
Energiefabriek Kempenbaan is de naam van het toekomstige Tilburgs zonnepark dat komt op de geluidswal tussen het Van der Valkhotel Tilburg en het ETZ Ziekenhuis. Met 4.500 zonnepanelen wordt hier straks energie opgewekt voor zo’n 500 huishoudens of bedrijven in de buurt. Voor bedrijven geldt dat ze een kleinzakelijke elektriciteitsaansluiting moeten hebben (dus maximaal 3×80 ampère). Woon of werk je in het postcodegebied?