Zonnepanelen van Energiefabriek Kempenbaan in Tilburg

Thom: “Mijn vader kwam ermee: dit is iets voor jou.”

Zakelijk of privé? Waarom doe je mee? Drie mensen vertellen hun verhaal en waarom zij meedoen met Energiefabriek Kempenbaan in Tilburg.

Thom Zonnepanelen Kempenbaan

“Sinds januari wonen we hier. Strakke nieuwbouw, energielabel A. We wonen hier goed en hebben zonnepanelen op ons eigen dak. We hebben er zelfs nog een aantal bijgelegd. En toen kwam mijn vader hiermee: zonnepanelen op de geluidswal langs de A58, vlak bij het ETZ ziekenhuis in Tilburg.”

Thom (27) woont sinds januari met zijn vriendin in Willemsbuiten, de nieuwbouwwijk bij Stappegoor. Hij heeft certificaten gereserveerd voor zonnepanelen bij Energiefabriek Kempenbaan, bij hem in de buurt. De panelen worden – naar verwachting – in 2022 geplaatst en aangesloten.

Thom: “We dachten: is dat wel eerlijk, om dit ook nog te doen? Moeten we andere mensen niet de kans geven om mee te doen? We besloten om wél mee te doen. Omdat we het belangrijk vinden dat energie duurzaam wordt opgewekt. En anderen kunnen nog steeds meedoen, want er zijn nog panelen vrij.

We mailen elkaar hele rekensommen
Ik heb het van huis uit meegekregen, denk ik. Mijn vader heeft ook zonnepanelen en doet mee met Spinderwind (windmolens op Burgerwindpark De Spinder). Hij weet veel van elektrotechniek. We kunnen uren discussiëren over duurzame energie, over windmolens, zonnepanelen of hoeveel waterstof je nodig hebt om de winter door te komen. We mailen elkaar hele rekensommen. En toen kwam hij met dit project: ‘dit is iets voor jou, Thom!’ Zelf woont hij buiten het postcodegebied, maar ik kan wel meedoen.

Waarom ik meedoe?
Misschien heel idealistisch: maar ik wil de aarde behouden voor volgende generaties. Of misschien zelfs voor onszelf. Want ik heb het idee dat we nú al merken dat het klimaat verandert; hete zomers en al die regen. Sowieso wordt het extremer. Er is nog discussie gaande of dat door klimaatverandering komt, maar ik denk van wel. Laten we het in elk geval proberen uit te sluiten, door meer schone, duurzame energie op te wekken. Baat het niet dan schaadt het ook niet.

Rationeel
Ik ben vrij rationeel, we zitten goed in Nederland. Maar het is een kwestie van tijd voordat we er hier meer last van krijgen. En trouwens, dit is een probleem van de hele wereld waaraan wij hebben bijgedragen, dus laten we ook meewerken aan een oplossing. Daarnaast is de 5,5% rendement ook interessant. Op de bank is je geld niks waard. Dus dit is een hele mooie winst.

Goed voor Tilburg
Dat je kan meedoen vanaf €100 vind ik bijzonder, dat is volgens mij nergens anders. En ook mensen voor wie dat niet haalbaar is, kunnen meedoen en zo elke maand besparen op hun energierekening. Zij worden aangedragen door ContourdeTwern. Sowieso goed voor Tilburg dus. En omdat het zo’n sociaal project is, doe ik extra graag mee. Dat gaf mij het laatste zetje.”

Over Energiefabriek Kempenbaan

Energiefabriek Kempenbaan is de naam van het toekomstige Tilburgs zonnepark dat komt op de geluidswal tussen het Van der Valkhotel Tilburg en het ETZ ziekenhuis. Het werkt eenvoudig: 1 certificaat = 1 zonnepaneel. Je investering heb je terug na 10 jaar en na 15 jaar haal je een rendement op je inleg van ongeveer 5,5%. Iedereen in de postcodegebieden 5013, 5017, 5018, 5021, 5022, 5025, 5026, 5032, 5038, 5051, 5052, 5053, 5056, 5066 en 5081 kan meedoen. De letters van de postcode doen er niet toe.