Zonnepanelen van Energiefabriek Kempenbaan in Tilburg

Wilma: “Ik gun iederéén een mooi leven.”

Zakelijk of privé? Waarom doe je mee? Drie mensen vertellen hun verhaal en waarom zij meedoen met Energiefabriek Kempenbaan in Tilburg.

Wilma Zonnepanelen Kempenbaan

“Ik heb een heleboel meegemaakt en toch ben ik een optimist. Ik hou van mensen en ik gun iedereen een goed leven: jou, je kinderen en hún kinderen. Daarom doe ik mee. Mooier kan ik het niet zeggen.”

Wilma (65) is een échte Tilburgse. Ze heeft een aantal zonnepanelen gereserveerd bij Energiefabriek Kempenbaan. Die komen op de geluidswal tussen het ETZ Ziekenhuis en het Van der Valkhotel in Tilburg. In 2022 begint de aanleg, naar verwachting. In totaal komen er 4500 zonnepanelen, een aantal is nog beschikbaar. Wilma vertelt waarom ze meedoet.

Bijna met pensioen
“Over 8 maanden ga ik met pensioen. Dat mag ook wel ook, ik werk al 50 jaar. Maar toch is het gek om straks te stoppen. Ik sta nog volop in het leven. Misschien omdat ik zoveel jonge vrienden heb. We gaan uit eten, stappen, dat houdt me jong.

Waarom ik meedoe?
Mijn dochter is overleden en mijn man is overleden. Dus ik heb een aardig rugzakje. Maar toen mijn dochter geboren werd, hoopte ik uit het diepst van mijn hart, dat zij zo’n leven zou kunnen leiden zoals ik. En nu hoop ik het voor jou, en voor je kinderen en iedereens kinderen en dáár de kinderen van, dat die ook nog een heel fijn leven hebben op deze aardkloot. Mooier kan ik het niet zeggen. En ik hoop dat-ie binnenkomt, bij iedereen.

“Dat geluk gun ik anderen ook”
Maar genoeg ellende, ik ben niet zielig. Ik heb naast pech ook veel geluk gehad. Fijne mensen in mijn omgeving, ik heb veel van de wereld gezien en ik kan weer naar Willem II. Ja, ik heb een seizoenkaart, dus als het even kan zit ik op de tribune. Dat is rijkdom, toch, zo genieten van het leven? Dat geluk gun ik anderen ook.

Betrekkelijk
We kijken altijd wel naar wat iets kost, maar wat levert het met ’n allen op? Misschien is dat wel veel belangrijker. We hebben maar één aardkloot. Dus ben daar zuinig op, en dóé daar iets mee. Gelukkig zijn er steeds meer mensen die dat in de gaten krijgen. Zeker na corona zijn er volgens mij steeds meer mensen die denken: wat is het allemaal maar betrekkelijk.

Alleskunner?
Als ik met pensioen ben, dan ga ik een wijncursus volgen. Ik word sommelier. Of ik ga Grieks leren, of Spaans. Ach ja, ik zie het wel. Haha, schrijf dit maar op: Ik kan alles, sprak zij met gepaste arrogantie.”

Over Energiefabriek Kempenbaan
Energiefabriek Kempenbaan is de naam van het toekomstige Tilburgs zonnepark dat komt op de geluidswal tussen het Van der Valkhotel Tilburg en het ETZ Ziekenhuis. Met 4.500 zonnepanelen wordt hier straks energie opgewekt voor zo’n 500 huishoudens in delen van Tilburg, Goirle, Hilvarenbeek en Moergestel. Het is een initiatief van Energiefabriek013. Meedoen kan vanaf € 100,- en levert zo’n 5,5% rendement op. Woon je in het postcodegebied?