In de laatste ledenvergadering is de voordracht van Irma Hurkens (59) als secretaris van het bestuur goedgekeurd. Hoe is zij tot deze stap gekomen?

Dat je oplet dat je niets verspilt is me met de paplepel ingegeven. Geen dingen kopen die je niet gebruikt, zuinig met spullen omgaan. Zuinig zijn met energie heb ik ook altijd wel logisch gevonden, de radiatorfolie hangt al heel lang achter de radiatoren. Maar de urgentie om ook echt keuzes te maken begin ik elk jaar meer te voelen. De zonnepanelen lagen inmiddels op het dak, wat zou ik nog meer kunnen doen?

De nieuwsbrief in de zomer 2021 gaf een antwoord op die vraag: hierin werd gevraagd naar een  secretaris voor het bestuur van Energiefabriek 013. Met het voorbehoud dat ik geen technische kennis meebreng heb ik me hiervoor gemeld. Dat gebrek aan kennis bleek geen bezwaar, die is gelukkig ruim aanwezig in en rond het bestuur.  Oh ja, of ik wel even lid wilde worden natuurlijk!

Vanuit mijn achtergrond in het sociale domein hebben vooral vraagstukken rond participatie en energiearmoede mijn belangstelling. Na bijna een jaar meegedraaid te hebben, nu officieel als bestuurslid, verwonder ik me nog steeds over de veelheid aan projecten, organisaties en ook belangen. Het is druk op het veld van de energietransitie!

Inmiddels maakt dit  vrijwilligerswerk me nog meer doordrongen van de noodzaak tot veranderen. Fijne bijkomstigheid is dat ik ook steeds meer leer en weer een paar extra maatregelen in huis heb kunnen nemen. Niet alleen hangt de folie achter de radiatoren maar ook de ventilatoren eronder.’