Beste Leden van Energiefabriek013,

Terwijl ik dit bericht schrijf, schijnt de zon met een bijna perfecte hoek op de tien zonnepanelen op mijn woning in Tilburg. Ondanks dat de salderingsregeling wordt afgebouwd, heb ik in januari zonnepanelen laten plaatsen. De terugverdientijd is nog steeds aantrekkelijk, zelfs met de schaduw van de hoge bomen van mijn achterburen. Dat vind ik niet erg, de bomen zijn namelijk een broedplaats voor tuinvogels. Ik kan genieten van het gezang van de tuinvogels, tijdens het thuiswerken. Mijn woning zal op termijn aangepakt moeten worden om de warmtevraag (gas) terug te dringen. De nationale doelstelling is alle gebouwen voor 2050 van het aardgas af. Dat wordt nog een hele opgave, ook voor mijn woning uit 1920!

Er moet veel gebeuren om de gevolgen van klimaatverandering te beperken. Eén persoon kan maar tot een bepaalde hoogte een bijdragen leveren. Samen staan we sterker. Om die reden ben ik lid geworden van Energiefabriek013. Ik ben lid sinds mei 2020 en in september 2020 werd ik verwelkomd in de projectgroep Kempenbaan/A58. Ik kan niet financieel meedoen aan het project, want ik woon niet in de ‘postcoderoos’. Maar dat hoeft niet het doel te zijn om aan een project mee te werken. Naast dit project werk ik sinds begin 2021 als projectleider energietransitie bij gemeente ’s-Hertogenbosch. Voorheen werkte ik als adviseur windenergie en ontwikkelaar zonneparken bij IX Renewables.

Wat mij opvalt aan Energiefabriek013 is dat men personen helpt die, vanwege hun krappe financiële situatie, moeilijk kunnen bijdragen aan en profiteren van de energietransitie. Ik refereer dan aan het project Kempenbaan/A58. Ik zie graag meer van zulke projecten ontstaan. Want ‘energiearmoede’ bestaat en zal erger worden als we er niks tegen doen!

Als lid ben ik voornamelijk actief bij de projectgroep Kempenbaan/A58. Door gebrek aan tijd en door COVID-19 heb ik nog geen andere leden kunnen ontmoeten. Bij een volgende fysieke bijeenkomst zullen jullie mij waarschijnlijk wel zien rondlopen.

O ja, voor ik het vergeet: ik heb ook een energieadvies aangevraagd via www.aandeslagmetjehuis.nl. Ik heb wel al veel gedaan aan mijn huis om energie te besparen maar ik blijf nieuwsgierig naar waar ik mijn warmtevraag kan beperken. Peter van Hoogmoed komt binnenkort bij mij langs.

Met vriendelijke groet,

Luc Pellis