Masterclasses

Kom naar het G1000Café-Burgerberaad op dinsdagavond 6 september 2022 in Cinecitta.

Het G1000Café wordt georganiseerd door

Wat is een burgerberaad?

In een burgerberaad buigt een gelote groep inwoners zich over een complex maatschappelijk probleem. Ze laten zich grondig informeren en gaan met elkaar op zoek naar oplossingen die het algemeen belang het beste dienen.

Landelijk, door deelnemers in het Klimaatakkoord en door leden van de Tweede Kamer, is de vraag gesteld wat de democratische legitimiteit van de klimaattransitie is en wat een burgerberaad zou kunnen bijdragen aan het debat over het klimaat. Die vraag snijdt hout. Energiefabriek013 wil graag haar bijdrage leveren in die zoektocht. 

Energiefabriek013 heeft G1000.nu gevraagd te helpen met het vinden van een antwoord op deze vraag. Op 6 september a.s. verzorgt de stichting ‘G1000.nu’ een G1000Café. G1000.nu zet daarbij de vragen; ”Wat is een burgerberaad en waarom is een burgerberaad voor de energietransitie belangrijk?”, centraal.

Wat is een G1000Café?

Het G1000Café is een verkorte versie van een burgerberaad volgens de methodiek van G1000.nu. Gedurende één avond gaan de deelnemers met elkaar in dialoog aan de hand van een vraagstuk. In enkele stappen ontdekken zij wat zij gezamenlijk belangrijk vinden en worden ideeën voor mogelijke oplossingen uitgewerkt.

Loting

Er kunnen maximaal 100 mensen deelnemen aan het G1000Café. Als er meer aanmeldingen zijn, dan voert G1000.nu een loting uit. Bij een burgerberaad gebeurt dat om te zorgen dat iedereen een kans heeft om mee te doen. En daarbij houden we bij de loting rekening met diversiteit, zodat er straks een goede mix van mensen in de zaal zit.

Je kunt je tot en met 26 augustus aanmelden voor het G1000Café. Gebruik daarvoor onderstaande link. Je hoort dan rond 31 augustus definitief of je mee kunt doen. We hopen dat je meedoet!

Hier zullen we verwijzingen naar artikelen over het Burgerberaad verzamelen. Hou daarvoor deze pagina in de gaten!

Energiefabriek013 organiseert regelmatig lezingen en masterclasses over uiteenlopende onderwerpen over de veranderingen in het klimaat en vraagstukken die van belang zijn voor de energietransitie. Zo heeft Helga van Leur (ex-weervrouw RTL) de effecten van de klimaatverandering met feiten en foto’s, die zij heeft gemaakt op haar vele reizen laten zien. Door een deskundige is uitgebreid ingegaan op de werking van een warmtepomp. Via een beeldverbinding heeft het Deense eiland Samsø zich gepresenteerd, het duurzaamste eiland ter wereld. is met belangstellenden een bezoek gebracht aan de Amer-centrale om de impact van het gebruik van bio-brandstof te bespreken en zijn voor- en tegenstanders van het gebruik van bio-brandstof, waaronder de exploitant van de Amer-centrale Essent, en Johan Vollebroek van Mobilisation for the Environment, in de grote zaal van Factorium met elkaar in debat gegaan .

Aankondigingen van een lezing of een masterclass zijn in ieder geval te vinden op deze website en in de nieuwsbrief.

De Masterclass, die op 28 december 2020 is gegeven, over de toepassing van waterstof heeft Omroep Tilburg opgenomen. De opname is hier te zien.

Lid worden

Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Oftewel, hoe meer leden Energiefabriek013 heeft, hoe meer we met z’n allen kunnen bereiken.

Doe je ook mee?!