Voor de liefhebbers heeft de redactie een aantal interessante nieuwsberichten geselecteerd uit verschillende vakbladen en digitale nieuwsbrieven.

TBV Wonen haalt 52 woningen aan Korvelplein van het gas af

Gasloos bouwen is de norm, maar hoe haal je oudere woningen van het gas af? De Tilburgse corporatie TBV Wonen is er druk mee bezig en zet daarom dit jaar voor 52 woningen aan het Korvelplein de Ecolution Modul-AIR All-E van Inventum in. Lees meer op de site van Inventum. https://www.inventum.com/projecten/korvelplein/

Aardgasvrije wijken

In Tilburg wordt in Quirijnstok gewerkt aan het project ’Aardgasvrije wijken’.  Dit project is onderdeel van een programma dat door het Rijk is geïnitieerd om een aantal wijken van het gas af te halen. Dat programma krijgt harde kritiek van de Algemene Rekenkamer. Er zijn pas enkele woningen echt van het gas af. Het rapport staat op de site van de Rekenkamer. 

https://www.rekenkamer.nl/actueel/nieuws/2020/05/20/aardgasvrije-wijken-te-hoge-verwachtingen-gewekt

Warmte dichtbij huis – in een buurtnet
Bij warmtenetten denken buitenstaanders al gauw aan stadsverwarmingsnetten, gevoed door heet water uit grote warmtecentrales. Maar het kan ook anders. Goed beschouwd staat elke stad vol met lokale, kleinschalige warmtebronnen. Lees het artikel van Edwin Lucas op Energieplus.nl.

https://www.energieplus.nl/warmte-dichtbij-huis-in-een-buurtnet

Lucht/water-warmtepomp zonder buitenunit maar met dakpanelen

Lucht/water-warmtepompen zonder buitenunit en lawaaierige ventilator, maar met geruisloze verdampingspanelen. Compact, lichtgewicht en relatief laag geprijsd. Hoe effectief zijn deze warmtepompen in het Nederlandse klimaat? Lees het artikel van Richard Mooi in Vakblad Warmtepompen.

https://www.vakbladwarmtepompen.nl/bronnen/artikel/2020/01/lucht-water-warmtepomp-zonder-buitenunit-maar-met-dakpanelen-1015574?_ga=2.15613301.2132193988.1593854850-1309095985.1588756734

7 miljoen euro voor warmtebatterij 

Over ruim 3 jaar moeten de eerste warmtebatterijen van de Technische Universiteit Eindhoven en TNO in de schappen liggen. Onlangs kregen de organisaties 7 miljoen euro subsidie toegekend. Lees het artikel van Marco de Jonge Baas in Smart Storage Magazine.

https://smartstoragemagazine.nl/nieuws-smart/i20189/7-miljoen-euro-voor-warmtebatterij-over-ruim-3-jaar-liggen-de-eerste-producten-in-de-schappen

Vacuümglas met U-waarde lager dan triple glas

Global Glass Group introduceert vacuümglas met een U-waarde van 0,45. De dikte van het glas is slechts 8,3 mm, waarmee het in bestaande kozijnen past. Vacuümglas is op zich niet nieuw, maar een U-waarde van 0,45 is dat wel. Dat is mogelijk met nieuwe technieken en machines. Lees meer op de website van Renovatiebeurs.

https://www.renovatiebeurs.nl/nl/nieuws-item/vacuuemglas-met-u-waarde-lager-dan-triple-glas/

Waterstof als dankbaar excuus om nog even niet te verduurzamen

Natuurlijk is waterstof hoog-explosief. Maar het werkelijke gevaar van de ‘heilige graal’ van de energietransitie is dat het gretig wordt misbruikt als excuus om nog even te wachten met het verduurzamen van gebouwen. Ad Tissink schrijft hierover op Cobouw.nl. 

https://www.cobouw.nl/bouwbreed/nieuws/2020/06/de-wet-van-de-remmende-waterstof-101285854?_ga=2.37198051.2132193988.1593854850-1309095985.1588756734

PBL studie opmaat naar duurzaamheidskader biomassa

Het kabinet wil een breed gedragen duurzaamheidskader biomassa opstellen. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft daartoe aan de SER gevraagd hier advies over uit te brengen. Als input daarvoor is het PBL verzocht de beschikbaarheid en de optimale toepassingsmogelijkheden van duurzame biomassa voor Nederland in te schatten. Lees meet op de site van het PBL.

https://www.pbl.nl/nieuws/2020/pbl-studie-opmaat-naar-duurzaamheidskader-biomassa

Kleineondernemersregeling: ‘Btw-teruggave niet meer vanzelfsprekend’

De btw-teruggave op zonnepanelen is niet meer vanzelfsprekend en de Belastingdienst controleert steeds strenger. De redactie van Solar Magazine maakt de balans op als de nieuwe Kleine Ondernemers Regeling een paar maanden van kracht is.

https://solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie/i20839/tussenbalans-nieuwe-kleineondernemersregeling-btw-teruggave-niet-meer-vanzelfsprekend