Marc Vintges is één van de energieadviseurs van Energiefabriek013. Hij is onlangs geïnterviewd door het vakblad Warmtepompen. Het artikel is al 40.000 keer gelezen. Marc vertelt: “In de woningen met vloerverwarming, die ik heb bezocht, heeft niet één keer de bewoner aangegeven dat hij/zij dankzij de vloerverwarming minder is gaan verbruiken. Integendeel, vaak is de klacht dat het gasverbruik is gestegen. En dat terwijl allerlei publicaties een besparing van gemiddeld 15% voorspellen.
Juich-artikel
Drie weken geleden stond er weer een ‘juich-artikel’ over vloerverwarming in de nieuwsbrief van het vakblad Warmtepompen. Met een foto daarbij van de aanleg van vloerverwarming met een leidingafstand van ongeveer 40 – 50 cm. Ik wilde daarop in de rubriek reacties melden dat dit wel een heel foute foto is maar dat lukte technisch niet. Dus belde ik en kreeg ik meteen de hoofdredacteur aan de lijn. Toen ik hem wat meer bedenkingen noemde bij vloerverwarming, stelde hij een interview daarover voor. Dat interview heb ik gegeven en dat is door de journalist weer iets steviger aangezet want ‘dat had hij op de opleiding geleerd, anders wordt het niet gelezen’.
Interview
Eind oktober heeft het interview in de nieuwsbrief van het vakblad Warmtepompen gestaan. Dit is de link: https://www.vakbladwarmtepompen.nl/7582/valkuilen-bij-aanleg-vloerverwarming-in-bestaande-beganegrond-vloer. Je moet wel een gratis account aanmaken.
Binnen een mum van tijd was er een zeer negatieve reactie van een installateur, zonder onderbouwing. Ik citeer er één zin uit: ‘Ook een loos verhaal over vloerisolatie. Natuurlijk van belang, en dat komt zeker ter sprake bij een adviesgesprek, maar niet het domein van de installateur van vloerverwarming’. Maar als vloerverwarming in een bestaande woning zonder forse vloerisolatie wordt aangelegd, dan stijgt het gasverbruik wel degelijk. Niet het domein van de installateur, wel zijn verantwoordelijkheid.
Natuurkundewetten
Die stijging van het gasverbruik is het gevolg van natuurkundewetten. De hoeveelheid warmtestroom is afhankelijk van het temperatuurverschil. Hoe groter het verschil, hoe meer warmte er door de vloer gaat. Bij radiatoren is de vloer aan de bovenzijde 20 graden en de grond onder de vloer is 5 tot 10 graden. Maar bij vloerverwarming wordt de vloer pakweg 35 graden, terwijl de grond eronder nog steeds 5 tot 10 graden is. Het temperatuurverschil is twee keer zo groot, dus wordt het warmteverlies naar beneden ook twee keer zo groot. Door fors te isoleren, kun je dat warmteverlies beperken.
Koudeval
In het artikel ga ik ook in op het risico van koudeval als in de woonkamer met vloerverwarming een vide, een lichtstraat of een open trap zit. Dat komt omdat vloerverwarming vooral stralingswarmte is en de lucht erboven stil staat. Koude lucht, die zwaarder is dan warme lucht, valt uit bijvoorbeeld het trapgat naar beneden. Dat wordt als tocht gevoeld.
Buitengewoon veel
De dag van publicatie was het artikel al meer dan 15.000 keer gelezen. Inmiddels 40.000 keer, mailde de hoofdredacteur en het hoort bij de best gelezen artikelen in oktober. Dat is buitengewoon veel, gaf hij aan en had ik in mijn stoutste dromen niet verwacht. Er zijn geen reacties meer binnengekomen (maar ik wacht in spanning bij de voordeurmat op een brief met een sommatie van een advocaat).”