We leven in spannende tijden. En dan bedoel ik niet de oorlogen in Oekraïne en Gaza; wat daar gebeurt is mensonterend en afschuwelijk. Ik bedoel de klimaatcrisis (die trouwens ook mensenlevens eist), de energietransitie en de kabinetsformatie.

Er bereiken ons tegenstrijdige signalen. We moeten overstappen van fossiele brandstoffen naar elektriciteit: zonnepanelen plaatsen, (hybride) warmtepompen installeren en een elektrische auto gaan rijden. Maar ook daar komen de grenzen van in zicht. Dat zie je aan de netcongestie, dus de filevorming op het net. Alle berichten in de media zaaien verwarring en vertwijfeling. De vraag naar zonnepanelen daalt en de vraag naar (hybride) warmtepompen stagneert.

Als energie adviseur ben ik veel tijd kwijt – soms wel een uur per klant – om alle berichten te duiden, te relativeren en te ontkrachten. Is het nog de moeite waard om zonnepanelen te nemen: ja absoluut. En een (hybride) warmtepomp: altijd goed voor vermindering CO2 (klimaat, milieu) maar beneden een verbruik van 1200 m3 loont het pas op langere termijn. En een elektrische auto: de trein is het beste alternatief.

Marc Vintges, voorzitter Energiefabriek013