De kogel is door de kerk: er ligt een hoofdlijnenakkoord. Niet om vrolijk van de worden. Zo wordt bijvoorbeeld de verplichting geschrapt om vanaf 2026 bij het vervangen van je cv-ketel minimaal een hybride warmtepomp te installeren. Veel erger is dat er een forse rem wordt gezet op de ambities.

Stilletjes blijf ik hopen dat er een minister (van buiten) komt, die de energietransitie, het klimaat en het milieu op de rit houdt. Zo slecht waren de VVD-ministers op dit terrein in het verleden niet, zoals Nijpels en Winsemius.

De Energiefabriek013 houdt, samen met de andere energiecoöperaties en de gemeente Tilburg, moed. Wij gaan door met het stimuleren en ‘verleiden’ van mensen. Het goede voorbeeld geven werkt nog steeds het beste. Vroeger – misschien nu nog wel – spraken mensen op borrels en feestjes over hun nieuwe (elektrische) auto. Nu hoor ik mensen elkaar aansteken met duurzame maatregelen en hoeveel ze wel niet op gas (en dus CO2) besparen. Laten we dat vuurtje warm houden.

ALV op 26 juni

Elkaar inspireren staat op de agenda van de Energiefabriek013. Allereerst is er de jaarlijkse Algemene Leden Vergadering op woensdagavond 26 juni. Naast de formele onderwerpen – jaarrekening 2023 enzovoort – laten we ook alle ontwikkelingen binnen onze Energiefabriek013 de revue passeren. Leden krijgen binnenkort de uitnodiging. Zet de datum alvast in je agenda.

Excursie op 27 september

Op vrijdag 27 september is er een dagexcursie naar de het warmtenet van HVC in Dordrecht en naar het Informatie Centrum Duurzaam Bouwen in Rotterdam. Tegen die tijd worden ook de plannen van de gemeente bekend voor het nieuwe warmtenet in Tilburg Zuid. Begin juli kun je je inschrijven voor de excursie. Hou de mail in de gaten.

Ook deze nieuwsbrief staat weer boordevol informatie. Veel leesplezier.

 

Marc Vintges, voorzitter Energiefabriek013