Overal lees je: ‘wil je weten hoe je woning/wijk in de toekomst verwarmd gaat worden, vraag het na bij de gemeente. In 2022 moet dat bekend zijn’. Binnenkort stelt de gemeenteraad de Transitievisie Warmte voor de gemeente Tilburg vast.  Staat daarin het verlossende antwoord? Helaas (of gelukkig maar) niet. Voor een aantal wijken, waar bijvoorbeeld al stadsverwarming ligt, globaal wel. Maar van het gebied binnen de ringbanen wordt slechts gezegd dat het heel complex is.

Welke rol moeten wij – Energiefabriek013 – in deze zoektocht spelen? Gaan we bewoners ondersteunen en zo ja hoe? Een werkgroep is met al die vragen aan de slag.

REKS

Een schaalniveau hoger – Hart van Brabant – kennen we de REKS, de Regionaal Energie en Klimaat Strategie. Daarin worden een aantal zoekgebieden voor grootschalige energie opwekking aangewezen, de zogeheten HUBS. De 14 energiecoöperaties in Hart van Brabant hebben zich onlangs verenigd in de Coöperatie Energie Hart van Brabant. Ook daar spelen dezelfde vragen: hoe verhouden de energiecoöperaties zich tot deze opgave en welke rol willen ze daar zelf in spelen?

Eigen projecten

De Energiefabriek013 blijft ondertussen doorgaan met een aantal eigen projecten, zoals de postcoderoosprojecten Kempenbaan en Armhoef. Voor de Kempenbaan kun je nog intekenen. Verder zijn we samen met de Tilburgse energiecoöperaties en de gemeente ‘Aan de slag met je huis’. Daarin adviseren we particuliere huiseigenaren bij het verduurzamen van woning.

ALV op 27 januari 2022

Het verduurzamen van je eigen woning wordt ook het thema van de komende Algemene Ledenvergadering van de Energiefabriek013, gepland op donderdagavond 27 januari. Ben je nog geen lid, word dat dan snel. Het kost maar € 10 per jaar. Zie: https://energiefabriek013.nl/word-lid/. En reserveer donderdagavond 27 januari 2022 in je agenda.

Marc Vintges.