Pieter Biemans vertelt wat zijn zonnepanelen (oftewel pv-panelen) opbrengen, en waarom hij de aanschaf van aanvullende panelen heeft uitgesteld tot 2023.

 

“Nu al bijna acht jaar liggen er zes pv-panelen op het dak van mijn huis. Blauwe panelen van 250 Wattpiek ieder, totaal 1.400 Wattpiek. De panelen zijn gericht op het zuiden en liggen in een helling van ongeveer 20 a 25 graden. Niet veel panelen, maar vanwege de aanwezigheid van een zonnecollector en diverse doorvoeren door het dak was dit het maximaal mogelijke. Gemiddeld hebben deze zes panelen per jaar zo’n 1.400 kWh opgebracht. Leuk bij een gemiddeld elektragebruik van ongeveer 3.000 kWh.

 

Kortgeleden ben ik nog eens goed gaan kijken of er toch niet extra panelen geplaatst kunnen worden. Het blijkt dat op het dak van de berging nog vier panelen bijgelegd kunnen worden. Deze worden dan oost-west gelegd. De verwachting is dat deze vier panelen van ieder 415 Wattpiek (zwart) ongeveer dezelfde opbrengst zullen hebben dat de zes eerder gelegde blauwe panelen (1.400 kWh). In totaal zal de opbrengst jaarlijks ongeveer 2.800 kWh zijn.

 

Ik heb het plaatsen van de vier extra panelen uitgesteld tot begin 2023. De reden hiervoor ligt in de btw-problematiek. Bij de plaatsing van de eerste zes panelen heb ik gebruik gemaakt van de mogelijkheid om de 21% btw terug te vragen. Hiervoor word je door de belastingdienst beschouwd als kleine ‘ondernemer’. Echter een btw-teruggave is niet meer mogelijk bij de vier extra te plaatsen pv-panelen. Dit geldt namelijk niet voor ‘ondernemers’. Voor de Belastingdienst ben ik namelijk nog steeds ‘ondernemer’ door de plaatsing en btw-teruggave van de eerste zes panelen!

 

Dit btw-probleem geldt niet meer na 2022. Er is een wetsvoorstel aangenomen om het btw-tarief voor zonnepanelen op of bij een woning per 1 januari 2023 te wijzigen naar 0%. Daarom mijn beslissing om de uitbreiding van mijn installatie uit te stellen tot begin 2023. Geen ingewikkelde procedure om de btw terug te vragen.”

 

Lees meer >> https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/btw/content/wetsvoorstel-zonnepanelen-nultarief-2023